Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо
Парапети от ковано желязо

Парапети от ковано желязо

Парапетите от ковано желязо са изключително здрави. Можете да избирате между богата гама цветове и цветови ефекти, както и от разнородни декорации. Вариациите в дизайна им правят възможно разнообразието от архитектурни и художествени комбинации.

 • Изключителна здравина

  Изключителна здравина

 • Изящни детайли

  Изящни детайли

 • Голямо разнообразие от профили

  Голямо разнообразие от профили

Защо да изберем парапет от ковано желязо?

Парапетите от ковано желязо представляват композиция от разкроени стоманени профили и декоративни стоманени елементи от стомана S235JR по БДС EN 10219, здраво позиционирани към различни повърхности с богата гама от декорации и многообразие от цветове и цветови ефекти. Те се характеризират с висока якост и позволяват многообразие от архитектурни и художествени комбинации. Състоят се от квадратни, правоъгълни или кръгли колонки, усукано или просечено желязо, вертикално анкерирани към стоманобетонната конструкция на сградата, хоризонтално разположена ръкохватка и пълнеж в различни комбинации от стоманени профили, орнаменти, апликации, стъкло и др. За постигане на голяма здравина профилите се заваряват чрез МИГ/МАГ заваряване, а трайността на боята се постига чрез прахово грундиране, прахово боядисване или патиниране.


Технически особености

За изработката на парапетите от ковано желязо се използват профили от стомана S235JR по БДС EN 10219 с дебелина от 2 мм. и повече. След снемане на размерите от техник и изготвяне на цялостен проект за парапета стоманените профили се разкрояват под точен градус и размер, след което се заваряват в съответната по зададения проект архитектурна комбинация. Към тях се добавят избраните от клиента декорации, апликации, джумби, рингове, кошнички или пана, след което заготвеното изделие се шлайфа и обезмаслява.

Прахово боядисване на парапетите от ковано желязо

Необходимо е елементите от парапета от ковано желязо предварително да бъдат обезмаслени и почистени. Боята във вид на прах се нанася (пулверизира) върху повърхността им чрез електростатично поле в специализирани камери. По време на изпичането при подходящ технологичен режим - най-често на 180-200ºC, боята полимеризира и се разлива. При желание може да се постигне ефект на декоративна патина - това става благодарение на специална боя в нюанси като злато, мед, сребро, зелено и т.н. Чрез боите е възможно патината да придобие завършен вид в рамките на буквално 5-10 минути, без в този период да се включва изсъхването. Стандартна техника е боята да се нанася върху изпъкналите части от повърхността на метала с плавни и плъзгащи движения посредством плоска полусуха четка.

Монтаж

Готовите части на парапета се монтират чрез анкериране или заваряване на обекта. За анкерирането се използват механични или химически анкери с висока степен на фиксиране и устойчивост.


Монтаж

Горен монтаж

PNS
Горен монтаж

 • В долната част на колонките на парапета се заваряват монтажни планки, служещи за анкериране към пода или горната част на стъпалата. Декоративен капак покрива монтажните анкери след монтаж.
Страничен монтаж

PNS
Страничен монтаж

 • В долната част на колонките на парапета се заваряват монтажни планки, служещи за анкериране към страничната част на пода или страничната част на стъпалата. Декоративен капак покрива монтажните анкери след монтаж.

Обработка

Патиниране

PNS
Патиниране

 • След полагане на прахова основа, обикновено черен мат, декоративната патина се нанася със специална боя в нюанси като злато, мед, сребро, зелено и т.н. С помощта на боите патината може да придаде завършен вид за няколко минути, като изисква съхнещ процес.
Прахово боядисване

PNS
Прахово боядисване

 • Електростатичното нанасяне на прахови полимерни материали е метод за нанасяне на антикорозионни и декоративни покрития върху профили и аксесоари. Цветовата гама е с над 200 цвята.

Дизайн

С ниска степен на концентрация на декоративни елементи

PNS
С ниска степен на концентрация на декоративни елементи

 • Семпло разположени апликации, джумби и елементи за вграждане в частта между колонките на парапета.
Със средна степен на концентрация на декоративни елементи

PNS
Със средна степен на концентрация на декоративни елементи

 • Умерено разположени апликации, джумби, цветя, листа, пана и елементи за вграждане в частта между колонките на парапета.
С висока степен на концентрация на декоративни елементи

PNS
С висока степен на концентрация на декоративни елементи

 • Наситено разположени апликации, джумби, цветя, листа, пана и елементи за вграждане в частта между колонките на парапета.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече